Wat kun je kiezen op het kompaan College?

Wanneer je een advies hebt gekregen voor de basisberoeps- of kaderberoepsgerichte leerweg kun je uiteindelijk kiezen voor een profiel waarin je je eindexamen doet. Als je het advies hebt gekregen voor de gemengde/theoretische leerweeg, dan volg je geen profiel maar een praktijkvak. Omdat niet alle locaties van het Kompaan College voorzien zijn van de praktijklokalen die nodig zijn voor bepaalde profielen, worden niet alle profielen aangeboden op alle locaties.

Op de locaties in Vorden kun je het profiel en praktijkvak D&P volgen. Op de locatie aan de Wijnhofstraat in Zutphen kun je de profielen BWI, EO, HBR, MVI, MT/PIE en ZW volgen en op de locatie aan de Isendoornstraat in Zutphen volg je het praktijkvak D&P en doe je examen binnen dit profiel.

Door het volgen van een profiel of praktijkvak, kun je goed onderzoeken en ontdekken wat je leuk vindt of niet en wat bij je past of niet. Het maakt niet uit welk profiel of praktijkvak je volgt, uiteindelijk ga je van school met een vmbo diploma waarmee je toelaatbaar bent bij verschillende opleidingen.

Algemene profielen

Algemene profielen zijn de niet-technische profielen van het VMBO. Dit zijn E&O, HBR, Z&W, Groen en D&P. Hieronder lees waar ieder profiel zich op richt.

_65A3434.jpg

Economie en Ondernemen (EO)

Economie en Ondernemen is een heel breed profiel waar je veel kennis op gaat doen die je helpt in het bedrijfsleven. Ben jij goed in Wiskunde en ben je geïnteresseerd in Economie en de zakelijke aspecten in het leven, dan is dit een heel geschikt profiel voor jou. Met dit diploma, kan je later als receptioniste bij een bank of hotel aan de slag of een administratieve functie uitoefenen. Ook zou je in een winkel kunnen werken als verkoper, inkoper, etaleur of magazijnmedewerker van jouw favoriete modezaak. Het profielgebonden vak dat je moet volgen is Economie. Daarnaast kies je uit Wiskunde of een Moderne Vreemde Taal.

_65A3385.jpg

Horeca, Bakkerij en Recreatie (HBR)

Het HBR profiel richt zich op de gastvrijheidsindustrie. In het profiel maak je kennis met alle onderwerpen van deze belangrijke sector. Je leert koken voor gasten, maaltijden serveren en mensen onderhouden. Na het beroepsgerichte profielvak kun je je in één van de richtingen specialiseren of doorstromen naar het MBO. Met dit diploma, kan je later werken als kok, gastheer/gastvrouw of bakker. Het profielgebonden vak dat je moet volgen is Economie. Daarnaast kies je uit Wiskunde of een Moderne Vreemde Taal.

_65A2801.jpg

Dienstverlening en Producten

Het D&P profiel is de meest breed georiënteerde keuze van alle profielen en is niet gebonden aan één sector of werkveld. Als je kiest voor dit profiel ligt de focus op het maken van allerlei opdrachten om jezelf beter te leren kennen. Verder leer je hoe je het beste keuzes kan maken en ga je onderzoeken waar je goed in bent. Als je voor dit profiel kiest, dan moet je twee vakken volgen en heb je de keuze uit de volgende vakken Economie, Wiskunde, NaSk1 of Biologie.

D&P is ook het praktijkvak op de mavo-XL.

_65A3622.jpg

Zorg en Welzijn

Zorg en Welzijn is het profiel waar je klaar wordt gestoomd voor de wereld van de gezondheidszorg. Ben jij iemand die graag klaarstaat voor anderen, heb je veel geduld en kan je goed luisteren? Dan is dit profiel wellicht geschikt voor jou! Er zijn altijd mensen die extra zorg nodig hebben, zoals ouderen, gehandicapten, maar ook kinderen. Het profielgebonden vak dat je moet volgen is Biologie. Daarnaast kies je uit Wiskunde of Maatschappijleer

Technische profielen

Techniek vormt een heel belangrijk onderdeel van onze wereld. Er is veel vraag naar technisch personeel. Op het VMBO van Kompaan College kan je vier profielen volgen die onder de technische sector vallen: BWI, PIE, M&T en MVI. Hieronder lees je waar ieder profiel zich op richt.

_65A3278.jpg

Bouwen, Wonen en Interieur (BWI)

In het BWI profiel ga je alles leren over het bouwproces. Je leert hoe je een product van A tot Z ontwikkelt. Je leert de basisvaardigheden en basiskennis om ontwerpen te maken en een product klaar te maken. Met dit diploma leer je de basis om later als metselaar, meubelmaker, schilder of timmerman te gaan werken. De profielgebonden vakken die je moet volgen in dit profiel zijn NaSk1 en Wiskunde.

_65A3056.jpg

Mobiliteit en Transport (M&T)

Het M&T profiel leert jou de techniek achter allerlei vervoersmiddelen. Van fiets, motor en auto tot vrachtwagen. Je leert basisdingen als een fietsband plakken en lampen afstellen, maar bijvoorbeeld ook hoe je routes kunt plannen die een vrachtmagen moet rijden. Als je interesse hebt in het repareren van dingen, dan is dit profiel wellicht wat voor jou. Met deze opleiding kan je later beroepen uitoefenen als monteur, autoschadehersteller en vliegtuigonderhouder. De profielgebonden vakken die je moet volgen in dit profiel zijn NaSk1 en Wiskunde.

_65A2665.jpg

Media, vormgeving en ICT (MVI)

Het MVI profiel houdt zich bezig met creatieve, digitale en moderne ontwikkelingen en technieken. Vind je het leuk om creatief te denken en werk je graag met computers, dan is dit profiel wellicht iets voor jou. In het ICT vak leer je hoe je netwerken moet aanleggen. Met vakken als tekenen, schilderen en illustreren werk je aan je creatieve vaardigheden en met 2D en 3D vormgeving en productie raak je bekend met de digitale uitingen die je later in een baan kan gaan maken. De profielgebonden vakken die je moet volgen in dit profiel zijn NaSk1 en Wiskunde.

_65A2831.jpg

Produceren, Installeren en Energie (PIE)

Het PIE profiel is een combinatie van installatietechniek, elektrotechniek en metaaltechniek. Aan de hand van tekeningen leer je hoe installaties en producten in elkaar zitten. Die tekeningen en producten moet je ook zelf maken. Als het je leuk lijkt om alles te leren over verschillende materialen, gereedschappen, maar ook veiligheidsregels en -voorschriften, dan is dit profiel misschien wat voor jou! Leerlingen die zijn geslaagd, stromen vaak door het naar het MBO. Doordat je met dit profiel veel ervaring opdoet en weet hoe de praktijk in elkaar steekt, is de overgang naar het MBO niet groot. Voorbeelden van vervolgopleidingen zijn Monteur Elektrotechnische Installaties, Servicemonteur, Lasser of Allround constructiewerker. De profielgebonden vakken die je moet volgen in dit profiel zijn NaSk1 en Wiskunde.

Ik hoor en ik vergeet,
ik zie en ik onthoud,
ik doe en ik begrijp